
Építsen profi kemencét szakértelem nélkül a legjobb anyagokból, részletes útmutatóval.
Szeretné maga megépíteni a kemencéjét, de nem igazán tudja hogyan valósítsa meg? Attól tart, hogy a kemence építése még évekig elhúzódhat? Nem szeretne egy olyan kemencét, amit 8 órán át kell több talicska fával felfűteni, hogy aztán gyorsan kihűljön?
Az Agus Ofentechnik moduláris kemencéről
Az Agus Ofentechnik prémium moduláris kemencerendszerével szaktudás nélkül építhet olyan kemencét, amit téglából még szakértők sem tudnának. A korszerű technológia és prémium anyaghasználat lehetővé teszi az akár 2 óra alatti felfűtést, a csupán 6,5 cm-es falvastagság pedig elegendő helyet hagy a megfelelő hőszigetelésnek, mely által bármely téglaépítésű kemencénél jobb hőszigetelést tudunk beépíteni, így tovább süthetünk és főzhetünk a kemence melegében. Képes összeszerelési útmutatónkkal pedig gyorsan és egyszerűen felépítheti kemencéjét.
Az Agus Ofentechnik moduláris kemencénket hagyományos donga forma és a népszerű elölkéményes kialakítás jellemzi, ahol a hasznos belső szélesség 60/72/84/96 cm lehet, míg a mélység 30 cm-es lépésekben állítható (pl. 60 cm, 90 cm, 120 cm). Az elemek csaphornyos illesztésűek, gyakorlat és szaktudás nélkül is kiváló, stabil kemence lesz az eredmény.
Az eredmény garantált, hiszen a moduláris kemencénk fő fejlesztési szempontjai a könnyű építés, a gyors felfűtés és a hosszú hőtartás voltak. Akár a nápolyi pizza sütéséhez szükséges 500 °C hőmérséklet sem kottyan meg neki.
A kemence belső részét megvásárolhatja idomonként, így tetszőleges méretű és tartalmú kemencét összeválogathat, de a könnyebbség kedvéért néhány különböző méretű teljes csomagot is összeállítottunk a kemence belsejének kialakításához. Képes összeszerelési és használati útmutató.
Próbálja ki a legjobb kemencés recepteket – kattintson ide!
Kemenceépítő samott téglák és samott lapok
Miért válassza a kiváló minőségű kemence építő samott termékeinket?
- Optimalizált hőleadás és hőtárolás, az ételek alulról is ideálisan átsülnek, a kenyér alja nem ég meg.
- Élelmiszeripari minősítéssel rendelkeznek, tehát biztosan nem jut belőle egészségre veszélyes anyag még a közvetlenül rajta sült ételbe sem.
- Rendkívül magas hőlökésállóságának köszönhetően akár örökös élettartammal rendelkeznek.
Elsődleges fontosságúak számunkra a jogszabályi előírások, valamint az ügyfeleink egészsége. Ezért kemence építésre forgalmazott termékeink élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkeznek, melyeket itt érhetnek el: 1, 2, 3, 4. A samott elemek megmunkálásához gyémánt tárcsa szükséges.
Ide kattintva pedig megnézheti az albumunkat, ahol a nálunk vásárolt anyagokból épített kemencéket, grillezőket, kerti konyhákat gyűjtöttük össze, amelyet cégünk, vagy ügyfeleink építettek saját kezükkel.
Közhiedelem és a valóság
Közhiedelem szerint a kemence bármilyen samottból, vagy akár még bontott téglából is építhető. De tényleg mindegy, hogy milyen anyagból épített kemencében sütjük meg az egészségesnek szánt betevőnket?
Az elsőosztályú samottunk nyitott porozitása - a merőben eltérő gyártástechnológiának köszönhetően - többszöröse az itthon kapható samotténak. Az ebből adódó alacsonyabb hővezetési együtthatónak köszönhetően, kemence építése esetén - a Magyarországon kapható samottok többségével ellentétben - nem égeti meg a kenyér fenekét, egyenletesebben közvetíti a hőt. A nagy nyitott porozitás miatt jobban szívja a felesleges nedvességet a rajta sülő tésztából, így a kenyér és a pizza gyorsabban, és jobban megemelkedik.
Magyarországon a kályhás boltokban és a tüzépeken kapható samottok többsége Kelet-Európából (Romániából, Ukrajnából) vagy időnként Kínából és Indiából származik. Ezen termékek közös tulajdonsága, hogy az összetételt illetően a gyártó semmilyen garanciát nem ad, sőt, gyakran ismeretlen helyről származó bontott samott őrleményt is belekevernek a gyártás során. Mivel a gyártási technológiák során bekerülő szennyezők miatt a kerámiatárgyak ólommal és kadmiummal (erősen mérgező elemek) szennyezhetik a velük közvetlen érintkezésbe kerülő élelmiszereket, az EU 84/500/EEC irányelve és 1935/2004/EC rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései szerint is, az ilyen termékek gyártója - akkreditált laborvizsgálaton alapuló - nyilatkozatot kell kiállítson az élelmiszerrel rendeltetészerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak ólom és kadmium kioldhatóságáról. Termékünk ugyan kályhás samott, ám a gyártó kifejezetten élelmiszerrel való érintkezés céljára gyártja azt. Ezért különös gondot fordít a gyártási technológia tisztaságára, amelyre garanciát is vállal, valamint az említett akkreditált vizsgálatokat is elvégeztettük. A termékünk egészségre ártalmatlan mivolta így garantált. A kizárólag kályha vagy ipari célra gyártott tűzálló anyagok gyártója nem feltétlen fordít figyelmet a terméke élelmiszeripari tisztaságára, hiszen nem erre a célra gyártja. Termékünk akkreditált laborvizsgálati eredményeit itt érhetik el: 1, 2, 3, 4.
Tudomásunk szerint jelenleg kizárólag az általunk forgalmazott samott rendelkezik hiteles élelmiszeripari tanúsítvánnyal. Különösen fontos ez olyan éttermekben (pizzériák, pékségek), ahol az étel közvetlenül a kemence fenekén sül, tehát érintkezésbe kerül a samottal. Ilyen helyeken a NÉBIH hatósági ellenőrzései során kérheti a kemence fenekére vonatkozó tanúsítványt. Építtesse kemencéjét élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkező samottból!
Habarcsok kemenceépítéshez
Elsőként hoztuk el Magyarországra a legjobb osztrák kemence habarcsokat. A Radeburg Schamottemörtel-S samotthabarcs kifejezetten kezdőbarát, mivel csak vizet kell hozzáadni.
A Petényi tűzálló, kaolinos agyaglisztet megfelelő arányban mosott homokkal kell soványítani, némi tapasztalatot, szakértelmet igényel.
Az Agus Ofentechnik Haftmörtel pedig egy korszerű tűzálló, gyorskötésű, szálerősített ragasztóhabarcs élelmiszeripari minősítéssel.
Mi magunk is gyakorlott kemence építők vagyunk. Szakmai segítségért bátran keressen bennünket, az információk menüpontban található elérhetőségeinken.
Kemence hőszigetelés
A kemence fenekének hőszigetelése: A kemence fenekét 55 mm vastag, erre a célra gyártott samottból célszerű elkészíteni. Ez alá (és a kemence falazata alá) a törtüvegnél sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező kálciumszilikát táblát érdemes elhelyezni, 50 mm vastagságban.
A kemence dongájának hőszigetelése: A kemence dongájára összesen 50–100 mm hőszigetelést kell rakni (minél vastagabb, annál jobb), hogy a kemence sokáig tartsa a meleget:
- A biokerámia szálas paplanok jól hajlíthatók, felveszik a kemence formáját. Erre több réteg hálóra Agus Ofentechnik Hafnerflex vagy Stovefix Ofenbaukleber ragasztót kell felvinni (újabb réteg háló beágyazásával), majd kályhás vakolattal kialakítható a végső felület.
- A kálciumszilikát táblákból a kemence dongája vagy búbja köré könnyedén építhető szögletes (vagy csíkokra vágva íves) burkolat. A kálciumszilikát építéséhez Hafnerflex vagy Stovefix Ofenbaukleber ragasztót használunk, valamint részmenetes facsavarral is egymáshoz rögzítjük a táblákat. A burkolat és a kemence között hagyott légrést duzzasztott PD-perlittel kitöltve kiváló hőszigetelést érhetünk el. A kálciumszilikát burkolatra Hafnerflex ragasztóba ágyazott hálót viszünk fel, majd kályhás vakolattal alakítjuk ki a végső felületet.
A kályhás vakolás helyett a hálóval erősített ragasztóréteg kő- vagy csempeburkolattal is ellátható.
Kemence és tűzhely ajtók és vasalatok
Webáruházunkban első osztályú, hibátlan megjelenésű kemence ajtókat találsz. Az alkatrészeket számítógéppel vezérelt lézer vágja ki, majd gyakorlott kezek szerelik össze a legnagyobb odaadással. Szuperkemence ajtónk egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, több funkciót egyben valósít meg.
Ide kattintva pedig megnézheti az albumunkat, ahol a nálunk vásárolt anyagokból épített kemencéket, grillezőket, kerti konyhákat gyűjtöttük össze. Ügyfeleink saját kezű, és cégünk által kivitelezett munkák vegyesen.
A kemence belső részét megvásárolhatja idomonként, így tetszőleges méretű és tartalmú kemencét összeválogathat, de a könnyebbség kedvéért néhány különböző méretű teljes csomagot is összeállítottunk a kemence belsejének kialakításához. Képes összeszerelési és használati útmutató.
Próbálja ki a legjobb kemencés recepteket – kattintson ide!