Kemenceépítő samott téglák és samott lapok
Miért válassza a kiváló minőségű kemence építő samott termékeinket?
- Optimalizált hőleadás és hőtárolás, az ételek alulról is ideálisan átsülnek, a kenyér alja nem ég meg.
- Élelmiszeripari minősítéssel rendelkeznek, tehát biztosan nem jut belőle egészségre veszélyes anyag még a közvetlenül rajta sült ételbe sem.
- Rendkívül magas hőlökésállóságának köszönhetően akár örökös élettartammal rendelkeznek.
Készítettünk egy részletes útmutatót, hogy hogyan építsen profi kemencét szakértelem nélkül a legjobb anyagokból, amelyet Ide kattintva elérhet.
Elsődleges fontosságúak számunkra a jogszabályi előírások, valamint az ügyfeleink egészsége. Ezért kemence építésre forgalmazott termékeink élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkeznek, melyeket itt érhetnek el: 1, 2, 3, 4. A samott elemek megmunkálásához gyémánt tárcsa szükséges.
Ide kattintva pedig megnézheti az albumunkat, ahol a nálunk vásárolt anyagokból épített kemencéket, grillezőket, kerti konyhákat gyűjtöttük össze, amelyet cégünk, vagy ügyfeleink építettek saját kezükkel. Ezen kategória alján talál egy ismertetőt "Közhiedelem és a valóság" címsor alatt a samott élelmiszeripari minősítésének fontosságáról, amelyet tudtunkkal jelenleg csak mi biztosítunk a hazai piacon.
Közhiedelem és a valóság
Közhiedelem szerint a kemence bármilyen samottból, vagy akár még bontott téglából is építhető. De tényleg mindegy, hogy milyen anyagból épített kemencében sütjük meg az egészségesnek szánt betevőnket?
Az elsőosztályú samottunk nyitott porozitása - a merőben eltérő gyártástechnológiának köszönhetően - többszöröse az itthon kapható samotténak. Az ebből adódó alacsonyabb hővezetési együtthatónak köszönhetően, kemence építése esetén - a Magyarországon kapható samottok többségével ellentétben - nem égeti meg a kenyér fenekét, egyenletesebben közvetíti a hőt. A nagy nyitott porozitás miatt jobban szívja a felesleges nedvességet a rajta sülő tésztából, így a kenyér és a pizza gyorsabban, és jobban megemelkedik.
Magyarországon a kályhás boltokban és a tüzépeken kapható samottok többsége Kelet-Európából (Romániából, Ukrajnából) vagy időnként Kínából és Indiából származik. Ezen termékek közös tulajdonsága, hogy az összetételt illetően a gyártó semmilyen garanciát nem ad, sőt, gyakran ismeretlen helyről származó bontott samott őrleményt is belekevernek a gyártás során. Mivel a gyártási technológiák során bekerülő szennyezők miatt a kerámiatárgyak ólommal és kadmiummal (erősen mérgező elemek) szennyezhetik a velük közvetlen érintkezésbe kerülő élelmiszereket, az EU 84/500/EEC irányelve és 1935/2004/EC rendelete, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései szerint is, az ilyen termékek gyártója - akkreditált laborvizsgálaton alapuló - nyilatkozatot kell kiállítson az élelmiszerrel rendeltetészerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak ólom és kadmium kioldhatóságáról. Termékünk ugyan kályhás samott, ám a gyártó kifejezetten élelmiszerrel való érintkezés céljára gyártja azt. Ezért különös gondot fordít a gyártási technológia tisztaságára, amelyre garanciát is vállal, valamint az említett akkreditált vizsgálatokat is elvégeztettük. A termékünk egészségre ártalmatlan mivolta így garantált. A kizárólag kályha vagy ipari célra gyártott tűzálló anyagok gyártója nem feltétlen fordít figyelmet a terméke élelmiszeripari tisztaságára, hiszen nem erre a célra gyártja. Termékünk akkreditált laborvizsgálati eredményeit itt érhetik el: 1, 2, 3, 4.
Tudomásunk szerint jelenleg kizárólag az általunk forgalmazott samott rendelkezik hiteles élelmiszeripari tanúsítvánnyal. Különösen fontos ez olyan éttermekben (pizzériák, pékségek), ahol az étel közvetlenül a kemence fenekén sül, tehát érintkezésbe kerül a samottal. Ilyen helyeken a NÉBIH hatósági ellenőrzései során kérheti a kemence fenekére vonatkozó tanúsítványt. Építtesse kemencéjét élelmiszeripari tanúsítvánnyal rendelkező samottból!