Szeretné maga megépíteni a kemencéjét, de nem igazán tudja hogyan valósítsa meg? Attól tart, hogy a kemence építése még évekig elhúzódhat? Nem szeretne egy olyan kemencét, amit 8 órán át kell több talicska fával felfűteni, hogy aztán gyorsan kihűljön?
Blog
Miért csak Schiedel kéményt forgalmazunk, és tudunk ajánlani nyugodt szívvel? Miért nem forgalmazunk Leier kémény, Bakonytherm kémény, Montel kémény, Krea kémény, PGM kémény termékeket, és a hazai kisipari fémkéményeket?
A Schiedel nem tégla és betongyártó, aki a beton járdalapok és kútgyűrűk mellett mellesleg kémény köpenyelemeket is gyárt, a kémény lelkét adó kerámiacsövet pedig megveszi egy beszállítótól, hogy Önnek haszonnal továbbadhassa.
A Schiedel nem födémgyártó, aki mellesleg kémény köpenyelemeket is gyártat, a kémény lelkét adó kerámiacsövet pedig megveszi a legalacsonyabb ajánlatot adó Kelet-európai gyártótól, hogy minél olcsóbbnak tűnő végterméket adhasson el Önnek.
A megfelelő kémény kiválasztása első sorban szakember feladata. Ehhez szívesen adok tanácsot én is, legyen Ön akár építtető, vagy építész, épületgépész, kandallóépítő vagy kályhás. Keressen bizalommal elérhetőségeinken!
Azért néhány általános tanácsot itt leírunk.
A fent felsorolt kémények mindegyike alkalmas bármilyen fatüzelő berendezéshez, legyen az kandalló, cserépkályha, vagy faelgázosító kazán. Az Absolut és az Advance típusok bizonyos változatai kondenzációs gázkazánhoz is kiválóak. A tüzelőberendezés szempontjából tehát szinte bármelyik kémény univerzális.
A kémény választásánál valójában inkább az építendő ház műszaki paramétereit kell figyelembe venni. Ez tehát első sorban építészeti, azon belül is építmény-energetikai és épület-fizikai kérdés.
A Schiedel kémények teljes választékát megrendelheti webáruházunkban.
Miért Schiedel további érvek >
A gyártó weboldala.
Környezetünk védelme közös érdekünk!
Útmutatónk segítségével Ön is elsajátíthatja a környezet- barát, és gazdaságos fűtési technikákat. Így magas hatásfokkal fűthet, azaz a berakott tüzelő energiáját minél nagyobb részben hasznosíthatja.
A tüzelő
A gazdaságos és környezetbarát tüzelés legfontosabb feltétele a megfelelő tüzelő használata.
Kerülendők az alacsony fűtőértékű, magas kéntartalmú, és víztartalmú, ezáltal alacsony hatásfokkal és rákkeltő füst kíséretében tüzelhető szénfélék (pl.: a lignit). Az egészségünkön kívül a kormos, kénes füst a kéményt, kályhát is szétmarja! A leggazdaságosabban száraz tűzifával fűthetünk.
Ugyancsak megfelelő a fabrikett, amennyiben az valóban csak tiszta, természetes fából készült. Nem szabad műanyagokat, ruhát, bútorlapot, lakkal, festékkel kezelt fát, egyéb szemetet eltüzelni! Azon kívül, hogy a képződő lerakódások a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkreteszik, a szintetikus anyagok füstje rendkívül mérgező!
A jó tűzifa
A fa minősége óriási hatással van az égésre! A nedves fa elégetéséhez több energia kell, vagyis ugyanannyi fával kevésbé lesz meleg a szoba! Számokban kifejezve: ugyanaz a szoba hőmérséklet másfélszer több fával érhető csak el, ha az nem elég száraz.
Nedves fával fűteni pénz- pazarlás, mivel a fában található felesleges nedvesség elpárologtatása az égés során felszabaduló energia jelentős részét elemészti.
Ha nedves fával fűtünk, közel kétszer annyi tüzifát kell vásárolnunk, mintha hagynánk azt kiszáradni a felhasználás előtt!
Érdemes tehát a következő télre való tüzelőt még fűtési szezon végén, legkésőbb március környékén megvenni, így egész nyáron át száradhat, őszre már hatékonyan tüzelhető. Ha a felhasználás előtt legalább fél évvel megvesszük a fát, azzal máris 30-40%-kal csökkentjük a tüzelő felhasználását, vagyis ennyi pénzt spórolunk. Kevés befektetés térül meg
ennyire gyorsan!
Tipp: a könnyű és gyors begyújtás kulcsa a prémium kandalló és grillgyújtó.
Bizonyára mindenki számára ismert tény, hogy a fatüzelés 100%-ban megújuló energiával működő fűtési mód. A fatüzelési módok közül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal.
A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony. Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű, speciális biotűztérrel épített cserépkályhák, az Ausztriában hatályos és egész Európában legszigorúbb károsanyag kibocsájtási határértékeket bőven teljesíti. Ezért ez a biotűztér egyedülálló módon UmweltPlus minősítéssel (Öko-címke) rendelkezik, amit kizárólag tanúsítottan alacsony ökolábnyomú termékek kaphatnak meg. Ez a biotűztér akár elemi építőanyagokból (megfelelő minőségű samott lapokból vágott idomok) kézi munkával is építhető.
Ha szeretnél egy UmweltPlus kályha tulajdonosa lenni, és szeretnél tenni a saját, környezeted és utódaid jövőjéért, ugyanakkor a füstölő kéménytől és a szomszédok rosszalló megjegyzéseitől nem szeretnél tartani, úgy olvasd el blog cikkünket.
Szeretnél egy professzinális ökotűzteret az építendő cserépkályhádba? Katt ide!
A kemencében (a konyhai sütővel ellentétben), valódi, ízletes, ropogós pizzát, kenyeret, csülköt süthetünk. Finomabb lesz benne a fedő nélkül főtt töltött káposzta vagy a Jókai bableves is. Köszönhető ez a kemencétől átvett füstös íznek, és a (samott)tégla építmény pára szabályzó képességének. Mivel az infrasugárzás formájában érkező hő minden oldalról egyformán, és pár centiméter mélységig közvetlenül éri, az étel egyenletesen sül meg, porhanyósan puhává válik.
Ezeket a képességeket egy lemezsütő nem képes utánozni, még légkeveréssel sem. Abban az ételt nagyrészt csak a levegő melegíti, így csak kívülről befelé melegszik. Az ételből távozó pára a zárt sütőben megreked, az étel gyakorlatilag párolódik - a kenyér és a pizza sohasem lesz olyan vastag héjú, ropogós.
A kemencében gyakorlatilag minden étel főzhető-süthető: levesek, húsételek, héjában sült krumpli, kenyér és kenyérlángos, sós sütemények, sőt még édes sütemények is. A kemencét használhatjuk továbbá magok pirítására, gyümölcsök aszalására (megfelelő, alacsonyabb hőmérsékleten), és szinte bármilyen étel előállításához, amihez hő szükséges. A kenyeret és süteményeket süthetjük közvetlenül a kemence fenekén (pizzalapáttal ügyesen bevethetjük a kemencébe, elrendezhetjük), de az apróbb süteményeket gazdaságosabb tepsibe, vagy sütőlapra tenni. Levesekhez, töltött káposztához legjobb cserép-, vagy öntöttvas-fazeket használni, de a szokásos fazekak is megteszik. Húsok (sertés, kacsa, liba, hal, stb.) sütéséhez lapos cserép- vagy öntöttvas-, esetleg zomámcos-tálat, egyszerű tepsit használhatunk. A zárt térben a levesek sokkal kevésbé párolognak, mint a tűzhelyen, tehát általában a fazekakat nem kell lefedni. Így jobban átveszik a füst illatát-aromáját a kemence falától, de az étekből a zamatanyagok nem illannak el, mivel kevésbé párolognak. A sütésnél a fedővel (vagy alufóliával) takarással érhetjük el, hogy puhára párolódjanak a húsételek, majd a takarást levéve piríthatjuk ropogósra.
Szeretnél te is egy professzionális kemencét otthonra? Katt ide!
Ahány kemence építő, annyi kemenceajtó beépítési módszer.
Mi most a beütőszeggel és a küllővel történő beépítési módszert mutatjuk be, mivel nekünk ezek váltak be a legjobban. Egyszerű, de biztos és tartós megoldás mindkettő. A küllőt fugánál, a beütőszeget pedig két vízszintes fuga között félúton alkalmazhatjuk. Mindenki választhat az adott beépítési szituáció, és a saját ízlése függvényében.
Az általunk forgalmazott kemence ajtókhoz és tűzehly ajtókhoz a beütőszeget és a küllőt is biztosítjuk, megfelelő mennyiségben.
Ha a cserépkályha ajtóknál szokásos beépítő karommal szeretné rögzíteni az ajtót, azt külön tudja megvásárolni.
Az általunk forgalmazott kemence ajtókat ide kattintva tekintheti meg, és meg is vásárolhatja azokat.
Cégünk soha nem bítztatja a cserépkályha tulajdonosokat saját kezű járat tisztításra.
A cserépkályha tisztításakor magán a tisztításon kívül át kell tekinteni a cserépkályha minden részegységének állapotát, a levegőutánpótlás meglétét, a kéményt, és úgy általában véve a biztonságos üzemeltetés feltételeit.
Ezért amikor a tisztítás mikéntjéről érdeklődnek nálunk, feltétlenül kályhás szakemberhez irányítjuk az érdeklődőt.
Enek ellenére időnként előfordul, hogy a cserépkályha egyik tisztítódugója meglazul, vagy bármi okból be kell azt építeni a nyílásába. Ehhez adunk itt pár apró tanácsot.
Cégünk cserépkályha és kandalló kivitelezéssel indult ebben a szakmában.
Számos korszerű technológiát és anyagot mi honosítottunk meg az országban. Tapasztalatainkat később a kivitelezés mellett a kereskedelemben és a kandallós, cserépkályhás, kemenceépítő kollegák képzésével igyekszünk minél szélesebb körben hasznossá tenni.